divendres, 28 d’octubre del 2022

Halloween vs la Castanyada

 




L'origen de la Castanyada:

La Castanyada és una festa tradicional amb més de tres segles d’història que se celebra la vigília de Tots Sants, a la nit. És un dels esdeveniments de tardor més carismàtics de Catalunya, l’Aragó, les Balears i València. 

El seu origen procedeix d’una antiga festa funerària vinculada als cultes pagans. A la fi de segle XVIII, certs banquets funeraris van evolucionar cap a aquesta celebració. És un dinar de tardor amb un sentit metafòric de comunió amb els difunts, en la qual les castanyes i els panellets són els protagonistes principals.


Els orígens de Halloween es remunten a fa més de 3.000 anys, segons la universitat d'Oxford, quan els pobles cèltics d'Europa celebraven el seu any nou, anomenat Samhain, que avui considerem el dia 1 de novembre. La vigília d'aquest festival de la collita gaèlic, Samhain —el que nosaltres coneixem com a Halloween— es creia que els esperits caminaven per la Terra mentre viatjaven al més enllà, juntament amb altres criatures, com ara fades i dimonis. Aquest ritual servia per acomiadar Lugh, el déu del Sol, i donar la benvinguda a les nits curtes i fredes que portava la tardor.


1 comentari:

  1. Falta que donis la teva opinió, quina de les dues festes t'agrada més?

    ResponElimina